Vælg en side

Motivation – hvordan holder jeg motivationen oppe?

Der er mange, der spørger, hvordan jeg/man kan holde motivationen oppe, eller hvad jeg gør, når jeg mister motivationen – hvis jeg gør? Og så kan jeg afsløre, at det gør jeg – lige som alle andre!

Motivation er dynamisk – den bevæger sig op og ned, lige som ens humør. Man kan nogle dage vågne og være i uforklarligt dårligere humør end dagen forinden, og på samme måde kan motivationen også svinge uforklarligt.

 

Man kan have en uge, hvor det bare trækker helt vildt at komme på cyklen og svømmehallen overhovedet ikke virker tiltalende, og næste uge eller måned, kan det være lige omvendt.

Selv har jeg lige haft et par uger, hvor hverken løb eller svømning har stået øverst på min liste, men til gengæld har jeg været rigtig bidt af at køre på min hometrainer (Wahoo Kickr) og i den virtuelle cykelverden, Zwift – måske fordi min hometrainer er ny og fed – meget federe end min gamle bkool, og fordi Zwift er et nyt bekendtskab. Man skal ikke undervurdere nyt udstyr – det kan også motivere.

Jeg tror på, at man ikke skal tillægge den manglende motivation for meget energi og for mange tanker – jo mere man tænker på det negative, jo mere forstærkes og forankres det. Derfor har jeg fundet ud af, at accepterer jeg, at jeg ikke er motiveret, i stedet for at slå mig selv i hovedet over det, så skal det nok vende igen. Det er det samme princip jeg bruger, når jeg har mine dårlige perioder mentalt – jeg accepterer det, og ved at det er dynamisk, og derfor skal det nok blive godt igen.

Jo mere man tænker ”hvorfor er jeg ikke motiveret”, eller ”hvorfor er jeg trist”, jo mere fokus, tid og energi man giver “situationen”, jo mere fastholder man sig selv i det, og ender endda med at grave sig endnu længere ned i det.

Ofte kan man ikke tænke sig ud af det – grublerier dræner kun, og giver sjældent positiv næring til processen. Så det at ha’ evnen til at hæve sig op over sine egne tanker, og ta’ styring over dem – vælge, at det ikke skal fylde, da tanken ikke er vigtig (metakognetiv terapi) – det er et rigtig godt redskab. Det kan være svært til at starte med, men øvelse gør mester.
Et redskab man kan bruge i alle sammenhænge, ikke kun træningsrelateret. Motivation er noget vi arbejder med i mange aspekter i vores liv. Og den metakognetive tankegang kan også være rigtig brugbar i forbindelse med negative tanker generelt.

Sluk uret

Dog tror jeg på, at man kan gøre nogle konkrete ting for at hjælpe processen i gang.
For mig kan det være at gemme uret væk – løb en tur, hvis du har lyst til det, uden uret – glem alt om pace, tid og distance.
Løb en tur fordi du ved, du får det dejligt, og samtidig ikke behøver stresse over, at du skal løbe et bestemt pace, og hvis du ikke har holdt dig til det pace, så har det været en skod tur.
Fx elsker jeg at løbe, når det er blevet lidt mørkt og med let regn i luften, og så på med pandelampen – en tur jeg måske ikke ville løbe til et kvalitetspas, da tempoet er lidt lavere, fordi jeg skal være lidt mere forsigtig, når det er mørkt – hvor jeg træder, osv. Men det er en tur, der minder mig om, hvorfor jeg løber. Fordi det er fedt, fordi det er et frirum, fordi jeg har det lækkert bagefter – uanset hvor hurtigt eller langsomt det gik.

Og på samme måde med svømning – jeg har fundet ud af, at uret stressede mig, fordi jeg blev irriteret på mig selv, hvis jeg ikke svømmede mine intervaller lige hurtigt. Hvis jeg fx skulle svømme 20 x 100 m, og alle 20 ikke var lige hurtige, eller også gerne hurtigere for hver gang. Så da jeg tog uret af, forsvandt fokus fra tiden, og over på, at jeg bare skulle svømme, hvilket gjorde det nemmere at komme afsted – og det er jo egentlig det primære. At komme afsted.

Sæt dig mål

Har man et mål, et program at følge – så er jeg af den overbevisning, at man nogle gange godt kan og må slå autopilot til, og nogle ting skal bare gøres, selvom man ikke altid er motiveret. Og husker man på sit mål, sit WHY, så er det ok, at man skal at trække sig selv afsted nogle gange. Og så går motivationen op og ned – nogle perioder og nogle træninger er sjovere end andre, og næste måned er det omvendt.

Træning skal give næring og ikke dræne – og føler man sig drænet over sin træning, så skal man måske overveje et lille break, huske sig selv på sit WHY – er det stadig vigtigt for én, hvorfor er det vigtigt?

Er det vigtigt for DIG, eller er gør du det, fordi alle andre gør det, eller forventer det af dig?

Træn med andre
Dét at træne sammen med andre, kan også være med til at holde dig i gang eller trække dig afsted, selvom man ikke er motiveret til at tage afsted. Ved du fx, at der står et hold eller en makker og venter på dig, så kan det være nemmere at komme afsted.
Hvis man sætter træning ind i sin kalender på lige vilkår med et møde med sin chef, så kan man heller ikke bare lade være med at komme. Og man fortryder ALDRIG en træning – uanset hvor svært det har været at hive sig op af sofaen, så varer den følelse af “nedern-hed” kortere, end hvis man ikke tog afsted (dårlig samvittighed resten af aftenen, måske resten af ugen). Og tit kommer man hjem med fornyet energi og i endnu bedre humør, og dét skal man også huske på, når man sidder i sofaen og ikke gider afsted – følelsen bagefter!

 

  • Motivation er dynamisk!
  • Acceptere det, når den er i bund, i stedet for at fodre den med grublerier eller slag i hovedet – jo før du kan det, jo hurtigere vender det.
  • Husk på dit WHY – “back to basic”.
  • Træn med andre – lav nogle aftaler